Vaasassa vappu alkoi eilen pikkuruskeiden oman wappulehden julkkareilla. Vappuna tapahtumia löytyy joka makuun: on äänenawausta, mölkyn heittoa, pubirundia, Poikkaria, Lyyrajaista, patsaanpesua, epäeroottista aamubrunssia, sillistä, teekkarikastetta sekä satoja sitsejä ja monia muita opiskelijan maksaa lämmittäviä tapahtumia. Suosittelen tapahtumissa ravaamisen lisäksi kuuntelemaan Rubbareiden omaa vappuradiota Wapinaa!
Tässä muutamia vapusta kuultuja lainauksia:
”Vappuna näen värit kirkkaammin!” – Fruitbasket91
”Onko se #vapueilopu joku omaperäinen murresana??” – kylteri Jyväskylästä.
”Eikös vappu alkanut jo fuksiviikoilla??” – takuuteekkari96
”Hallareilla on kuulemma aina parhaimmat sitsit!!” – kylterifuxi93
Vaasan vapussa sitsit ovat vappuputkinnossa suuressa osassa ja seuraavaksi käyn läpi muutamia perinteisiä sitsisääntöjä pienellä silmäniskulla varustettuna.
Sitsit eli akateeminen pöytäjuhla on varmasti jokaiselle vaasalaiselle opiskelijalle tuttu sana. Sitsien idea on niin yksinkertainen, että humanistikin sen ymmärtää: vapaa-ajan viettoa yhdessä kanssaopiskelijoiden kanssa, kera juoman, ruuan ja laulun. Huomioithan, että sitsiperinteet vaihtelevat paikkakunnan, (juodun) alkoholin määrän ja opiskelualan mukaan. Kunnioita aina isäntien ja emäntien sääntöjä ja tapoja!
SITSIEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ
1 § Ole ajoissa! Huonosta ajanhallinnasta kärsivät koko sitsit. Kun sitsitilan ovat aukeavat, etsi oma paikkasi. Esittäydy vierustovereillesi ja ole kiltti järjestäjille noudattamalla laitettua istumajärjestystä.
2 § Toustit. Toustit eli sitsien juontajat käyttävät sitsien ylintä päätösvaltaa, jotta kuri ja järjestys säilyvät. Heillä on oikeus toteuttaa päätöksentekoa sitseillä sekä oikeus langettaa valitsemiaan tuomioita sitsisääntöjä rikkoneille.
3 § Säännöt. Tousteilla on oikeus tulkita asettamiaan sääntöjä aikaisempien tuomioiden perusteella sekä he julistavat rikkomusten jälkeen tuomion. Yleisimmät säännöt ovat, että pöydille ja tuoleille ei nousta (ei edes Macarena-laulussa!), puhelimet pidetään taskussa ja äänettömänä, kenenkään lavalla olijan puhetta ei häiritä eikä sitsitilasta poistuta ilman lupaa. Sitsisäännöt käydään aluksi läpi, jottei ne vai pääsisi unohtumaan edes kokeneimmilta sitsaajilta.
4 § Pukeutuminen eli dresscode. Vaasassa sitseillä on tapana olla teema, jonka mukaan pukeudutaan. Kunnioita teemaa ja panosta pukeutumiseesi. Jos aiheeseen liittyvää rekvisiittaa ei kuitenkaan löydy, ovat haalarit helppo ja varma vaihtoehto.
5 § Ruoka ja juoma. Vaasalaiset ovat halunneet pitää ruuan yksinkertaisena, yleensä lasagnena tai puolikkaana pitsan palana ja juomista on aina pidetty tärkeämpänä. Huomioi kuitenkin, että aina on olemassa alkoholin vaihtoehto. Juomista saa lisää rahaa vastaan tarjoilijoilta tai OPM-sitseillä (Oma Pullo Mukaan) omasta varastosta. Älä kuitenkaan ota mukaan lasipulloja OPM-sitseille, mutta onneksi opiskelijoiden kyykkyviinit ovat jo valmiiksi turvallisissa pakkauksissa.
6 § Huudot. Myös sitseillä noudatetaan perustuslailla turvattua sananvapautta. Sananvapauteen sisältyy esimerkiksi oikeus ilmaista, julkistaa sekä vastaanottaa tietoja. Huomioithan, että sitseillä tarkempia säännöksiä sananvapaudesta asettavat toustit. Yleisimmät sitsithuudot ovat mellansup, på bordet, samling ja om start. Mellansup/mellis/välikeitto voidaan huutaa sitsisäkeistöjen välissä, jolloin on mahdollista kostuttaa suuta pienellä huikalla. På bordet – huudossa huudetaan tietty ryhmä ”pöydälle” eli lavalle esittämään omaa ”proggistaan.” Vaasassa pöydälle huudetaan esimerkiksi järjestävät tahot. Esiintyjä kiitetään huutamalla: ”Det var den bästa, den bästa vi har hört”. Lisäksi on Samliing – Sitz skål – huuto, joka voidaan huutaa ihan vain huvin ja urheilun vuoksi. Usein ensimmäisen samlingin jälkeen kuullaan legendaarinen tarina, johon huuto perustuu. Ja jos kaikki menee päin persettä, otetaan om start!
7 § Perinteet. Hallareiden sitseillä on totuttu laulamaan kaikkia aloja kunnioittava laulu nimeltä Hallarihei. On ihan ok keksiä myös hallareille oma imarteleva säkeistönsä ja viime syksynä justuslaiset uskaltautuivat näin tekemään. Huhujen mukaan lisäsäkeistön jälkeen nämä justuslaiset katosivat valtion järjestelmistä ja kansioista sekä menettivät ihmisoikeutensa. Teekkareilla perinteisiä omia lauluja riittää ja yksi niistä on se Amppeeri mönttööri – laulu, jossa on paljon kuvia. Kuvien vuoksi laulun pitäisi olla helppo laulu 8-vuotiaille ja kyltereille, mutta totuus on aivan toinen.
8 § Tauko. Kun on viidettä kertaa laulettu putkeen vedestä ja punaisesta naisesta, saattaa toustien suusta vihdoin kuulua: ”TAUKO VIISTOIST MINUUTTIA!!”. Vastuu luonnosta ja sen moninaisuudesta sekä kulttuuriperinnöstä kuuluu meille kaikille, joten suotavaa on käydä heittämässä se keppi siihen sallittuihin paikkoihin eikä esimerkiksi naapuritalon seinään.
9 § Kokemus. Kukaan ei ole seppä syntyessään. Jokaiselle opiskelualalle on olemassa esimerkiksi omat säkeistönsä Sörnäi Gushaan eli kavereiden kesken Kolhoosinaiseen, johon oman säkeistön oppii vain sitsaamalla ja laulamalla. Tärkeintä sitseissä on kuitenkin se yhdessä olo, uusiin opiskelijoihin tutustuminen ja toki se itse (sit)saaminen.
Nyt Alko sitsihammasta kolottaa.
Räntäistä vappua toivottaen,
Wappumaster93